10.01.2024

Законопроєкт про мобілізацію, який містить антиконституційні норми, буде винесено на голосування.

У четвер, 11 січня, оборонний комітет Верховної Ради планує розглянути урядовий законопроєкт про мобілізацію.

Законопроєкт містить норми, які суперечать Конституції України, і його збираються схвалити у першому читанні. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, увечері 10 січня оборонний комітет Верховної Ради України збиратиме пропозиції від фракцій щодо рекомендацій, які слід включити до рішення комітету щодо урядового законопроєкту про мобілізацію. Наступного дня вранці планується провести зустріч представників фракцій для координації їхніх позицій. О 10:00 того ж дня комітет має винести рішення щодо законопроєкту. Найімовірніше, він буде розглянутий разом із усіма скандальними нормами, але з рекомендаціями щодо їхнього вдосконалення.

У 12:00 11 січня відбудеться засідання Верховної Ради, на якому буде розглянуто урядовий законопроєкт про мобілізацію. Якщо законопроєкт буде схвалений у першому читанні, то протягом наступних двох тижнів до нього можна буде вносити правки. У другому читанні законопроєкт буде розглянуто у Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки і в залі Верховної Ради. За словами народного депутата Ярослава Железняка, у Раді нині активно шукають голоси для підтримки законопроєкту, тому фракцію планують зібрати сьогодні ввечері.

Народний депутат Ярослав Железняк прокоментував слова членкині оборонного комітету Соломії Бобровської, яка заявила, що у першому читанні законопроекту не можна внести жодних рекомендацій чи правок. Бобровська пояснила, що це відповідає регламенту Верховної Ради. Правки можна готувати та подавати лише до другого читання. Вона також зазначила, що до другого читання вже підготовлено цілий масив правок. Отже, для того, щоб законопроєкт був прийнятий, необхідно зібрати голоси за нього у першому читанні, незважаючи на його проблемні питання та антиконституційні норми.

Як повідомляв представник Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко, на засідання парламенту, яке відбудеться 11 січня, буде винесено законопроєкт про мобілізацію у тому вигляді, в якому він був поданий урядом. Це означає, що законопроєкт буде схвалений у першому читанні, незважаючи на його проблемні та антиконституційні норми.