11.01.2024

Кабмін відкликав законопроєкт про мобілізацію

Кабінет міністрів України 11 січня 2024 року проголосував за відкликання законопроєкту про мобілізацію №10378. Цей законопроєкт викликав чималий суспільний резонанс, оскільки передбачав суттєве розширення кола осіб, які підлягають мобілізації. Зокрема, мобілізувати могли б чоловіків віком від 18 до 60 років, а також жінок віком від 18 до 55 років, які мають військові спеціальності.

Кабмін відкликав законопроєкт після того, як він отримав численні звернення від громадян, які висловили свою незгоду з його положеннями. Урядовці заявили, що законопроєкт був розроблений з метою забезпечення обороноздатності України, але його положення виявилися "занадто радикальними".

Відкликання законопроєкту про мобілізацію є позитивним сигналом для громадян України. Воно свідчить про те, що влада розуміє їхні занепокоєння і прагне уникнути необґрунтованих обмежень прав та свобод.

Деякі з основних причин, чому Кабмін відкликав законопроєкт про мобілізацію:

Законопроєкт викликав значний суспільний резонанс і протести громадян.

Законопроєкт передбачав суттєве розширення кола осіб, які підлягають мобілізації, що могло призвести до порушення прав і свобод громадян.

Законопроєкт не був достатньо обґрунтованим з точки зору військової необхідності.

Відкликання законопроєкту про мобілізацію не означає, що Україна не буде мобілізувати війська в разі необхідності. Однак це означає, що мобілізація буде проводитися в більш обмеженому обсязі і з урахуванням прав і свобод громадян.