Хвороба X

17.01.2024

Можливий спалах Хвороби X та COVID-19 в Україні на початку 2024 року

У 2024 році людство продовжує стикатися з двома серйозними загрозами здоров'ю: пандемією COVID-19 та загрозою виникнення нової невідомої хвороби, яка отримала назву Хвороба X.

До 2024 року пандемія, схоже, пішла на спад. У більшості країн світу рівень захворюваності та смертності від COVID-19 значно знизився. Однак вірус не зник, і експерти попереджають, що можливий новий спалах захворюваності.

Хвороба X - це гіпотетична нова хвороба, яка може становити серйозну загрозу для здоров'я людства. Вона може бути викликана новим вірусом, бактерією або іншим патогеном.

У 2024 році ймовірність виникнення хвороби X залишається високою. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджає, що існує безліч потенційних патогенів, які можуть викликати пандемію.

З початку епідсезону (з жовтня 2023 року) в Україні було зафіксовано 122 081 випадок захворювання на COVID-19, як повідомило Міністерство охорони здоров'я.

З жовтня минулого року 595 українців померли внаслідок ускладнень коронавірусу, в той час як серед дітей віком до 17 років зафіксовано чотири летальні випадки.

Щодо ситуації з вакцинацією, Мінздрав повідомив, що минулого року 814 740 українців не отримали другу вакцинацію проти COVID-19, і більше 12 мільйонів громадян не отримали бустерну вакцину.

Міністерство рекомендує провести курс із трьох вакцин (або двох, якщо використовується вакцина Janssen) для попередження важкого перебігу COVID-19. Бустерну вакцину рекомендується зробити через 5-6 місяців після першої вакцинації (принаймні 5 місяців для дорослих і 6 місяців для дітей), а всі наступні вакцинації вважаються додатковим бустером.

На даний момент в Україні доступно понад 2 мільйони доз вакцин. Нагадаємо, що хоча кількість випадків грипу типу А і В зменшувалась ближче до нового року, в перший тиждень 2024 року відзначився новий ріст захворювань.

Прапор України