09.01.2024

Половина пунктів у законопроєкті про мобілізацію стикається з труднощами, зауважила членка Комітету.

Соломія Бобровська відзначила, що урядовий законопроєкт щодо мобілізації потребує значних покращень, оскільки в ньому існують проблеми щодо більше половини пунктів. Це також передбачає зміни у Кримінальному та Кодексі про адміністративні правопорушення.

Депутатка розповіла про це під час ефіру "Радіо. Свобода", де наголосила, що Комітет з безпеки, оборони та розвідки України вже п'ять днів обговорює кожну статтю законопроєкту, вносячи зауваження як технічного, так і юридичного характеру.

Спеціально Бобровська підкреслила, що окрім урядового законопроєкту, існує інший законопроєкт, який вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу. "Внесені зміни стосуються різних неприємних аспектів: збільшення штрафів та підвищення кримінальної відповідальності. Цей другий законопроєкт буде точно взаємодіяти з урядовим законопроєктом", - пояснила вона.

Депутатка заявила, що фракція "Голос" та вона особисто будуть активно виступати проти запропонованих підвищень, ускладнень процедур та надання права Національній поліції затримувати особу на період від трьох годин до трьох діб для перевірки особистих даних чи реєстрації. "Ми робимо це, оскільки розуміємо, як це може бути використано, і маємо досвід частих незаконних затримань на вулицях. Ці випадки залишаються безкарними через відсутність відповідальності з боку працівників правоохоронних органів", - додала вона.

Соломія Бобровська наголосила, що такі підходи є неприйнятними в українському суспільстві, оскільки воно часто відділяється на підтримку чи мотивацію на основі ідей і принципів, а не насильством чи тиском. "Українське суспільство часто розуміє, що важливо: або воно віддає перевагу підтримці та ідеалам, або має чітке відчуття мотивації. Насильство та примусові заходи у суспільстві не знаходять підтримки, оскільки існує великий запит на довіру та справедливість", - підсумувала депутатка.

Нагадаємо, що Олексій Гончаренко, народний депутат, також висловив обурення тим, що урядовий законопроєкт про мобілізацію містить потенційні корупційні ризики.

У той самий час відомий юрист та адвокат Ростислав Кравець оцінив новий законопроєкт як "загальне порушення прав людини та норм Конституції", особливо у відношенні людей із інвалідністю. Зокрема, він висловив обурення щодо ідеї обмеження мобілізації для чоловіків із високим рівнем доходу або можливості законного викупу від неї. За словами юриста, це є "прямим порушенням норм Конституції".