В Арктиці зникла російська полярна станція

Кілька будівель колишньої полярної станції на острові Ушакова зникли. Імовірно, вони пішли під воду, коли відколовся фрагмент льодовика

В Арктиці зникла російська полярна станція

Про це повідомила ТАРС керівник експедиції «Архіпелаги Арктики-2019: Північна Земля» Марія Гаврило.

За її словами, про зникнення комплексу, що знаходився на схилі льодовикового купола, стало відомо завдяки аэронаблюдению. «Весь комплекс будівель відколовся разом з айсбергом, залишивши на краю льодовика тільки купу іржавих бочок. Разом зі станцією зникла і невелика колонія морських птахів — моевок і білих чайок, які влаштувалися на покинутих будівлях після закриття «полярки»», — сказала Гаврило.

Зараз вчені працюють у морі Лаптєвих біля острова Більшовик в архіпелазі Північна Земля. За першу половину експедиції вони обстежили вісім точок на великих островах Північної Землі, а також дистанційно з борту судна — острова Візі, Ушакова і Самойловича. На островах Піонер і групі островів Краснофлотские Північної Землі вперше виконані комплексні біологічні та географічні дослідження. Були взяті зразки наземних і прибережних безхребетних, описані характеристики місцевих прісноводних, зроблені маршрутні геоморфологічні спостереження і обліки птахів.

По ходу руху проводяться гідробіологічні та океанографічні роботи, спостереження за морськими птахами і ссавцями. Вперше за останні 20 років були відібрані проби зоопланктону до глибини в тисячу метрів на півночі Карського моря. Дослідники зустріли 15 білих ведмедів на островах і в прибережних водах Північної Землі, в акваторії острова Піонер — велике стадо білух, на льодах біля берегів острова Ушакова — близько 200 моржів.

Надзвичайні новини

Від Новини