Viber вже відновив роботу на Херсонщині, а YouTube — ні: як працювати з VPN

У Viber підтвердили блокування месенджера на Херсонщині 5 липня. Інформацію про це вранці 5 липня вперше опублікував херсонець, експерт із нових медіа Юрій Антощук. За його словами, таким чином окупанти намагаються остаточно відрізати область від української банківської системи. Обмежили, до речі, також і YouTube. Розповідаємо, що сталось і як обійти обмеження.

6 липня команда Rakuten Viber повідомила, що успішно підтримує роботу застосунку в Херсоні й області після блокування окупантами.

“Вчора ми дізнались, що Viber заблокований самопроголошеною владою тимчасово окупованої Херсонської області. Цей крок спрямований на те, щоби відрізати сотні тисяч українців від спілкування з родинами, від джерел правдивої інформації в каналах державних установ та українських ЗМІ, та від доступу до критичних сервісів, наприклад, банківських.

Команда Rakuten Viber успішно підтримує роботу застосунку в Херсоні та області після вчорашнього блокування самопроголошеною владою. Зараз Viber знову повністю доступний для всіх користувачів в Україні”, – розповіли у компанії.

Тим не менш, ми радимо дочитати до кінця цю статтю, адже відключення можуть повторюватись а низка ресурсів так і не запрацювали коректно.

За відсутності українського мобільного зв’язку, отримати смс-підтвердження на вхід в інтернет-банкінг неможливо, а тому українські банки змогли налаштувати вхід із підтвердженням через Viber, пояснив Юрій Антощук:

«Сьогодні ми дізнались, що Viber заблокований самопроголошеною владою тимчасово окупованої Херсонської області. Цей крок відрізає сотні тисяч українців від спілкування з родинами, від джерел правдивої інформації в каналах державних установ й українських ЗМІ, та від доступу до критичних сервісів, наприклад, банківських», – прокоментували Liga.Tech ситуацію з блокуванням у пресслужбі Viber.

Аналогічна ситуація з YouTube: сервіс також блокований. Розповідаємо, що робити в таких ситуаціях і як знайти вихід.

Встановлення VPN

Що таке VPN

Почнемо з того, що таке VPN. Отже, VPN (скорочення від англ. virtual private network — віртуальна приватна мережа) — узагальнена назва технологій, які дозволяють створювати віртуальні захищені мережі поверх інших мереж із меншим рівнем довіри. VPN-тунель, який створюється між двома вузлами, дозволяє приєднаному пристрою чи користувачу бути повноцінним учасником віддаленої мережі і користуватись її сервісами — внутрішніми сайтами, базами, принтерами, політиками виходу в Інтернет.

Якщо простіше, то VPN забезпечують спеціальні програми, які перенаправляють потік вашої інформації (трафік) через іншу країну. Таким чином, ви можете відносно безпечно користуватись Інтернет в обхід російських заборон, що актуально для Херсонщини.

Як встановити VPN

Ми не будемо рекомендувати конкретних брендів VPN, адже після масових рекомендацій росіяни блокують програми. Так, це можливо: заблокувати VPN. Саме тому вам, скоріш за все, доведеться за певний час знову шукати іншу вже програму. Але так безпечно. Отже, заходите в пошукову систему, якщо встановлюєте VPN на ноутбук чи ПК, або заходите на Play Market/App Store, якщо встановлюєте VPN на гаджет (смартфон чи планшет), і шукаєте «VPN безкоштовно». Так, ми рекомендуємо безкоштовно, адже:

• це абсолютно законно: більшість виробників програмних продуктів VPN надають безкоштовні сервери VPN або тестовий період;
  • росіяни періодично блокують VPN — навіть платні, це може відбутись щомиті, тому ваші гроші можуть бути просто дарма сплаченими через таке блокування.

В будь-якому випадку, рішення ви ухвалюєте самі, а бажано — проконсультуйтесь зі знайомим фахівцем чи фахівчинею в ІТ.

Кілька порад із досвіду

1. VPN — це не панацея, тому слідкуйте за файлами, які використовуєте/скачуєте та ресурсами/сайтами, на які заходите. Бо VPN — це не антивірус, це лише тимчасовий спосіб обійти блокування.

2. Якщо ви думаєте, що встановили VPN і можете роздавати безпечний інтернет, то так не працює: або VPN, або точка доступу. Отже, якщо ви користуєтесь Wi Fi, який хтось роздає, то бажано мати VPN на своєму гаджеті.

3. Перевіряйте з’єднання, адже VPN час від часу «падає». На смартфоні це можна контролювати позначкою VPN зверху праворуч. На ПК чи ноутбуці — перевіряйте час від часу роботу додатку.

Дякуємо фахівцям, які нас проконсультували, але попросили не називати імен. Все буде добре!

Давай дружити!

• Підпишись на наш Telegram-канал: там — оперативні херсонські новини та інсайди
  • Наш Instagram: фото, колажі, короткі цікаві тексти
  • Наш Youtube: подкасти, цікаві відео з Херсона та про Херсон