У Чорткові на Тернопільщині відновлюють краєзнавчий музей

У Чорткові розпочинають відновлювати краєзнавчий музей. Його перевозять у приміщення колишньої дитячої бібліотеки. Ремонт будівлі роблять волонтери табору “Будуємо Україну разом”. Про це повідомила координаторка табору Ірина Брунда.

За її словами, краєзнавчий музей у Чорткові не працював 10 років.

“Громадська організація “Подільська освітня платформа” разом з Чортківською міською радою подали заявку на проведення табору “зБУР”, під час якого була б можливість відновити деякі будівлі. Наша команда виграла цю підтримку, пройшли відбір, і ми отримали можливість провести табір у Чорткові. Волонтери почали працювати 5 серпня і робитимуть це до 14 серпня. Під час табору “Будуємо Україну разом”, готуємо приміщення для краєзнавчого музею, це будівля, які майже 100 років”.

Волонтери всеукраїнської платформи “Будуємо Україну разом”. Фото: Ірина Брунда

Ірина Брунда розповідає, що серед волонтерів – люди з різних регіонів України.

Волонтери всеукраїнської платформи “Будуємо Україну разом”. Фото: Ірина Брунда

“У першій половині дня вони працюють, а потім ми, місцева команда, організовує їм культурно-освітню програму “Музей вражень”. Ми показуємо наше місто, знайомимо з цікавими людьми із Чорткова. Також плануємо повезти волонтерів і у мальовничі місця Чортківського району, наприклад, у Бучач, Нирків та в інші місцини. Також у нас є час на спілкування на актуальні теми”.

Волонтери всеукраїнської платформи “Будуємо Україну разом”. Фото: Ірина Брунда

Після 14 серпня, коли волонтери завершать роботу – наша місцева команда розпочне облаштовувати музей всередині: будемо перевозити експонати, порядкувати, готувати заклад до відкриття.

Музей планують відкрити до 4 вересня – дня, коли Чорткову виповниться 500 років.

За словами Ірини Брунди, волонтери табору також відновлюють частину приміщення одного з дитячих садків міста. Туди планують перевезти інклюзивно-ресурсний центр, який працює з дітьми з особливими освітніми потребами.

“Цей центр перебував у будівлі, яку зараз ремонтують з ініціативи міської ради, щоб облаштувати там гуртожиток для переселенців”, – розповідає координаторка табору.

“Будуємо Україну разом” – це всеукраїнська платформа, що займається відновленням зруйнованих від обстрілів будинків, а також допомагає відбудовувати чи реорганізовувати занедбані заклади культури та дитячі майданчики у різних регіонах України.

Волонтери

Волонтери “Будуємо Україну разом” майже два тижні працюватимуть над відновленням об’єктів Чорткова. Фото: Ірина Брунда