Україна - НАТО Україна - НАТО

Україна - НАТО: крок вперед, два кроки назад

/ Політика / Субота, 28 липня 2018 13:59

У Брюсселі 11-12 липня відбувся саміт Північноатлантичного альянсу. І вперше в своїй історії він пройшов без загальної добросердечності та «одобрямсу».

Попри присутність президента Петра Порошенка на саміті, участь України у ньому повноцінною назвати не можна. Нагадаємо, що Угорщина через прийняту Києвом заборону на навчання у школах іншими мовами, крім державної, як і раніше блокує офіційні контакти альянсу з Україною.

«Угорщина заявила про блокування всіх ініціатив, які пов'язані з українською євроінтеграцією і вступом в НАТО, і продовжує дотримуватися своєї позиції. Єдиний виняток вона зробила під впливом США, коли дозволила Україні відвідати саміт НАТО. А потім знову повернулася до більш жорсткої позиції через те, що Верховна Рада не переглянула статтю закону про освіту. Київ не погодився змінити цей закон і зробити його більш релевантним по відношенню до Угорщини », - нагадує політолог Олексій Якубін.

Чому ж дві сусідні країни не можуть врегулювати цей, здавалося б, не дуже складний конфлікт? «Верховна Рада могла поміняти цю статтю та зняти будь-які претензії Угорщини щодо цього питання. Але Рада цього не робить, тому Україні не вдасться переконати Угорщину. Вона чекає конкретних кроків, а не просто розмов і запевнень, що все буде добре. Тож для примирення країн потрібне перезавантаження влади », - вважає політолог.

Втім, можна припустити, що така непоступлива позиція Будапешта в якомусь сенсі навіть вигідна Києву. Чітко розуміючи, що мінімум через дві причини найближчими роками жодних реальних кроків у бік Брюсселя зробити не вдасться, то така протидія сусідів дуже навіть доречна. Українська влада, демонструючи свою принциповість та «патріотизм» у мовному питанні, може апелювати, що єдиною (і нібито непереборною) перешкодою надійного північноатлантичного майбутнього є угорський каприз. Той випадок, коли вовки ситі та вівці цілі. А згадані вище причини - це принцип НАТО не приймати до своїх лав країни, які мають територіальні спори та військові конфлікти, а також величезне небажання далі дражнити Кремль.

Проте ніщо не може похитнути рішучість та наполегливість Петра Олексійовича. «На темі вступу України до НАТО політичні сили можуть спекулювати та провокувати, і питання НАТО буде ставитися для того, щоб зіштовхувати лобами та дискредитувати ідею трансатлантичної інтеграції. Однак, як президент, я не збираюся звертати увагу на політиків. Я буду звертати увагу на народ. Якби ми були членами НАТО, була б сьогодні агресія Росії проти України? Точно ні. На сьогоднішній день кожна українська родина це дуже добре вивчила. Тому ми голосуватимемо не «за» НАТО або «проти». А за мир, за безпеку і за європейськість України », - наполягає президент України.

Упертість Порошенко щодо НАТО та ЄС явно зашкалює, - опонує Олександр Охрименко. «Останні опитування свідчать, що лише 42% громадян України хоче до НАТО, і тільки 50% - до ЄС (до слова, в грудні 2013 за ЄС було 49%, а червні 2017 до Євросоюзу мріяли потрапити 56%). Мода на Європу проходить, а Порошенко це не помічає (або не хоче бачити), - зазначає президент українського аналітичного центру. - Швидше за все, просто піарники Петра Олексійовича самі нічого розумного й потрібного придумати вже не можуть, а він сам явно ніколи результати опитувань не переглядає».

Навіщо ж Порошенко вперто «йде» до ЄС та НАТО, хоча від нього так само постійно там відмежовуються? Президент навіть заявив про неординарну мету – внести зміни до конституції країни про членство у цих союзах як основоположні завдання держави. Може, у нього закінчилися інші мрії та цілі?

Дані соціології свідчать, що ці теми як і раніше популярні в українському суспільстві та, головне, вони дуже важливі для базового електорату самого Петра Порошенка, - пояснює Василь Стоякін. «Тобто, як мінімум, апелювати до цих тем потрібно з електоральної точки зору. Якщо навіть від цього абстрагуватися, то що повинен хотіти політик, знаючи, що відносна більшість населення виступає саме за це? Що до європерспектив країни, то вони такі ж, як і раніше - Україна може стати членом ЄС та НАТО, до того ж, навіть у досить короткій перспективі - років через 5-10. Щоправда, швидше за все, це буде пов'язано з трансформацією цих інститутів. Наприклад, т.зв. «Європа різних швидкостей» придатна для інтеграції Молдавії т України », - прогнозує політтехнолог.

«Ми готові та будемо захищати нашу землю, навіть якщо ми залишимося одні, без міжнародної підтримки. Для цього ми продовжуємо розвивати армію, і пріоритетом залишаються збройні сили України. Якщо ми будемо спиратися на наші національні інтереси, на наш народ, на нашу армію - ми переможемо. Як президент, я не збираюся звертати увагу на політиків, які граються з популізмом, я буду звертати увагу на думку українців. А сьогодні більше половини українців підтримують вступ до НАТО. Упевнений, що народ змусить політиків робити те, що потрібно », - наполегливо гне свою лінію президент, ігноруючи результати соцопитувань.

Схоже, Порошенко вирішив залишити після себе такі величезні та заповнені лайном авгієві стайні, що для того, хто його змінить, потрібно буде здійснити подвиг, щоб їх розгребти, - зазначає Олександр Дудчак. «Своїми брудно-грішними кінцівками лізе у святе - у справи Церкви та Віри, намагається створити монстра у вигляді ЕППУЦ. Він все так же ніяк не вгамується і з євроінтеграцією. Намагається зробити Україну затичкою у кожній дірці натівської бочки. «Тут мірилом роботи вважається втома»? Судячи з обличчя, втомлюється Петро Олексійович серйозно. Але ефекту від його діяльності стільки ж, скільки від зусиль одностатевої пари в зачатті дитини », - каже політолог.

З приводу проведення військових навчань Sea Breeze 2018 головнокомандувач Порошенко заявив про велику місію його армії: «Ми перебуваємо на східному фланзі НАТО. І ми спільно захищаємо Європу. Ми відкриті щодо обміну інформацією, знаннями, практикою, тому що Україна - практично єдина країна, яка зупинила навалу російського агресора ».

Порошенко хоче в ЄС та НАТО тому, що це залишається домінуючою ідеологією існування України, іншої немає та на інше люди сьогодні не згодні, - коментує Василь Волга. «Євросоюз і північноатлантичний союз - це головні ідеологічні примари, що дають людям хоч якусь надію на майбутнє. Це ніби замість комунізму. Мовляв, прийдемо до Євросоюзу та НАТО, і відразу, відразу ж, споживчі блага накриють нас так, як вони сьогодні сипляться на американців (і навіть більше). Одним словом - без НАТО та ЄС те, що сьогодні залишилося від української політичної нації, втратить сенс свого існування. Тому Порошенко й продовжує дути у цю дудку, - пояснює голова «Союзу лівих сил». - Адже що може бути альтернативою? Відмова від угоди з ЄС (що, до речі кажучи, є єдиним виходом з глухого кута) та прийняття нейтрального статусу. Але ви можете собі уявити подібну пропозицію Порошенко? Що з ним зроблять за таку промову націоналісти та громадська думка? Його знищать ще раніше, ніж це неминуче станеться через півроку. І головне! Він втратить єдиних гарантів своєї безпеки - господарів ЄС та НАТО - Сполучені Штати Америки ».

Так що ж можна сказати про підсумки саміту НАТО? Він відбувся під проводом президента США Дональда Трампа, його заяви стали основними інформаційними приводами. «Трамп зумів створити навколо саміту НАТО ціле шоу. Один коментатор з Великої Британії назвав Трампа чайкою, яка прилетіла, покричати, нагадила і полетіла, - зазначив Олексій Якубін. - І, судячи з усього, 20-хвилинної зустрічі на саміті у Порошенка з Трампом не було. Для нього надважливо було показати, що він до цих пір має зв'язок з Трампом. Чому немає спільного фото Порошенко та Трампа? Пам'ятається, перш така зустріч з Трампом для Порошенка коштувала $ 400 000. Але Банкова активно інтерпретує цю зустріч, стверджуючи, що президенти звірили годинники перед зустріччю Трампа та Путіна. За фактом, ця зустріч для американця була не так важлива, оскільки він обрав іншу стратегію - підкреслення своєї повної політичної автономії ».

Глава альянсу Єнс Столтенберг сказав, що вони пам'ятають про бажання Києва та Тбілісі приєднається до альянсу. Крім того, щодо Грузії звучали набагато більш оптимістичні нотки (хоча й у неї майже такі ж протипоказання, як і у нас). І вже зовсім конкретною була пропозиція Македонії змінити свою назву (інакше Греція буде проти), і тоді двері до Брюсселю будуть відкриті.

«Для нас дуже втішно звучать слова Столтенберга, що такі капості, як анексія Криму, будь ми в НАТО, були б неможливі. Це зміцнює припущення, що НАТО є дієвою організацією, здатною нас захистити. Проте, зрозуміло, ці формулювання не мають жодного відношення до нас. Відносно євроатлантичної і європейської перспектив, треба зрозуміти, чого ми хочемо - правди, ясності та чіткої логіки, або нам не потрібно допомагати якимось людям при владі підігрівати їхні передвиборчі очікування », - підсумував директор інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

Add comment

Поділитись новиною з друзями:

Security code
Refresh

Авторизація на порталі

Авторизувавшись на порталі, ви матимете змогу самостійно добаляти новини та залишати коментарі

Реєстрація

Please publish modules in offcanvas position.