Людині напідпитку за кермом не місце Людині напідпитку за кермом не місце

Абсолютне табу. Людині напідпитку за кермом не місце

/ Релізи / Понеділок, 18 грудня 2017 11:54

Грудень 2017 року проходить в Україні під знаком боротьби з водіями, які дозволяють собі сідати за кермо в стані алкогольного сп'яніння. Про неприпустимість водіння автомобіля в нетверезому вигляді українцям нагадають в рамках Національної інформаційної кампанії H-Road.

Стан алкогольного сп'яніння істотно впливає на поведінку людини за кермом і швидкість реакції. При швидкості руху 40 км/год водій зреагує на небезпеку приблизно через 0,6 секунди, напідпитку ж знадобиться втричі більше часу – 1,8 секунди. Тобто якщо автомобіліст в адекватному стані зможе зупинити машину через сім метрів, п'яний – тільки через 21 метр. При цьому кут огляду у тверезої людини – 150°, напідпитку – лише 40°. Не кажучи вже про неможливість правильно оцінювати обстановку та контролювати ситуацію на дорозі, порушену координацію рухів, а також розслабленість, зайву сміливість і лихацтво, які з'являються у деяких водіїв після вживання спиртного. Усе це робить алкоголь і водіння авто несумісними поняттями. До слова, для того щоб водії змогли відчути, як спиртне впливає на керування автомобілем, навіть створені спеціальні тренажери-симулятори, що імітують стан алкогольного сп'яніння.

Ігнорування заборони сідати за кермо напідпитку призводить до невтішних наслідків. Згідно з інформацією Департаменту патрульної служби України, тільки в листопаді 2017 року у дорожньо-транспортних пригодах (ДТП) з вини п'яних водіїв на дорогах країни загинули 105 осіб, 1438 – отримали травми. Загалом за місяць зафіксовано 5375 ДТП в результаті управління автомобілем у стані алкогольного сп'яніння, у 1062 пригодах постраждали люди.

Тема особливо актуальна для святкового передноворічного періоду, коли кількість приводів «пригубити» збільшується в геометричній прогресії: під час низки численних корпоративів, банкетів з партнерами та зустрічей зі старими приятелями велика спокуса побалувати себе келихом вина або пива. А потім так не хочеться ні кидати машину далеко від дому, ні викликати таксі, а тим більше їхати на громадському транспорті. Цілком зрозуміле бажання. Але в усьому цивілізованому світі у цій ситуації є розумне і комфортне рішення – скористатися послугами драйвера, який доставить вас на вашому авто до будь-якої точки міста, можна в багатьох службах таксі.

«Українські автомобілісти мусять відкинути навіть думку про можливість сісти за кермо після вживання спиртного. Це неймовірно небезпечно в будь-яку пору року, в будь-який час доби та при будь-якій обстановці на дорозі. Водіям варто пам'ятати, що лише одна зайва доля секунди, яка знадобиться п'яній людині за кермом для прийняття рішення під час небезпеки, може виявитися вирішальною і привести до непоправних наслідків. Чи варті кілька кілометрів комфортного пересування чийогось здоров'я, а тим більше життя? Чи не занадто висока ціна зручності та лихацтва? Це злочин – випробовувати долю, коли є цілодобові послуги таксі та драйверів», – упевнений Тарас Лопачак, директор з маркетингу компанії «Хюндай Мотор Україна», яка ініціювала соціально-освітній проект H-Road.

Для всіх водіїв, які хочуть перевірити, наскільки добре вони знають правила водіння, що стосуються заборони керувати авто в стані сп'яніння, в рамках проекту H-Road розроблений спеціальний онлайн-тест, який можна пройти в Мережі з 18 по 29 грудня 2017 року.

Нагадуємо, що штрафи за водіння в нетверезому стані високі в усьому світі, зокрема в нашій країні. Відповідно до частини 1 статті 130 Кодексу України про адміністративні порушення, п'яний водій, який уперше порушив заборону сідати за кермо напідпитку, має заплатити 10 200 грн, при цьому він на рік позбавляється права керувати автомобілем. Таке саме покарання передбачено й для водіїв, які відмовилися пройти перевірку на стан алкогольного сп'яніння, а також автомобілістів, які передали керування машиною людині напідпитку (для нього передбачений окремий штраф).

Не варто забувати, що водіння авто в нетверезому стані, на жаль, часто стає причиною травмування та загибелі людей, а в цьому випадку штрафом уже не відбутися – цей злочин карається згідно з Кримінальним кодексом України, і винуватець ДТП може бути заарештований і засуджений до обмеження волі або виправних робіт.

Ініціатори кампанії H-Road закликають всіх українських водіїв пам'ятати про ту небезпеку, яку представляє для самого автомобіліста, пасажирів і всіх оточуючих водіння в нетверезому вигляді. Продемонструвати свою свідому позицію та категоричну відмову сідати за кермо, випивши спиртне, водії можуть за допомогою спеціально розроблених стікерів і аксесуарів із символікою соціальної кампанії H-Road. Атрибутика продається в дилерських салонах «Хюндай». Усі кошти від її реалізації будуть спрямовані на підготовку національної паралімпійської збірної України до наступних Паралімпійських ігор.

Національна інформаційна кампанія H-Road

Національна інформаційна кампанія,спрямована на покращення культури водіння та привернення уваги всіх учасників дорожнього руху до особистої відповідальності за дотримання ПДР.

• Мета проекту – зробити українські міста та дороги кращим та більш безпечним місцем. Інформаційна кампанія реалізується в рамках програми корпоративної соціальної відповідальності компанії «Хюндай Мотор Україна» та триватиме з серпня по грудень 2017 року. Партнер соціального проекту – Національний комітет спорту інвалідів України. Патрульна поліція України підтримує ідею проекту та, в якості експерта, залучається до інформаційних активностей, спрямованих на формування суспільної свідомості щодо необхідності виконання всіх правил дорожнього руху.

• Інформаційна кампанія передбачає комплекс заходів та активностей, націлених на донесення всім учасникам дорожнього руху – автомобілістам, мотоциклістам, велосипедистам, гіробордистам, пішоходам – важливої інформації щодо правил дорожнього руху в форматі інфографіки, відео, статей, плакатів. Небайдужі українці матимуть можливість долучитися до опитувань та продемонструвати власну відповідальну позицію щодо дотримання правил дорожнього руху за допомогою стикерів та аксесуарів із символікою H-Road.

• Окрім соціальної місії, кампанія H-Road має благодійну складову: до виготовлення тематичних аксесуарів будуть залучені люди з інвалідністю, що дозволить забезпечити їх роботою, а всі кошти, зібрані від продажу стікерів та аксесуарів із символікою H-Road будуть спрямовані на підготовку національної паралімпійської збірної України до наступних Паралімпійських ігор.

Під час першого етапу проекту H-Road у 2016 році кошти від продажу тематичних стікерів та аксесуарів були перераховані на оплату навчання дітей-сиріт актуальним професійним навичкам. Результативність кампанії сприяла розширенню географії: влітку 2017 року проект стартував і в Сербії.

Теги новини:

Add comment

Поділитись новиною з друзями:

Security code
Refresh

Авторизація на порталі

Авторизувавшись на порталі, ви матимете змогу самостійно добаляти новини та залишати коментарі

Реєстрація

Please publish modules in offcanvas position.